Noord Zweden is het gebied van de middernachtzon en het betoverende noorderlicht.

Hier wonen de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Zweden en met zijn ongerepte ruige natuur bergt Lapland de laatste wildernis van Europa. De Samische cultuur, met haar geschiedenis en tradities, speelt een grote rol in Noord Zweden. Het verhaal van de Samen gaat terug tot in de IJstijd. In Jokkmokk staat het museum Ajtte, het belangrijkste museum over de Samische cultuur en de bergwereld van Lapland. Samisch handwerk, gemaakt van traditionele en natuurlijke materialen, wordt verkocht in de kleinere boetiekjes en ateliers. Steeds meer Samen staan open voor ontmoetingen met toeristen; breng een middag door met een Same en kom alles te weten over rendieren, Samisch eten en hun tradities.

De ongerepte en ruige bergwereld, waaronder het werelderfgoed Lapponia, is uniek. Het 400 kilometer lange afstandspad Kungsleden begint in Abisko nationaal park en slingert door de bergen, langs meren en ravijnen, door dichte bossen en over uitgestrekte toendra’s. Overnachten doe je in hutten van de Zweedse toeristenorganisatie of echte avonturiers slaan hun tentje op. Voor wie geen weken onderweg wil zijn, zijn er tientallen kortere wandelingen te vinden voor zowel de beginnende wandelaar als de doorgewinterde survival expert.

Zomer en winter in Noord Zweden

Zomer in Noord Zweden.

Zomers gaat boven de poolcirkel de zon niet onder. Genoeg tijd om eropuit te trekken. Maak een kanotocht in het warme licht van de middernachtzon en gooi een hengel uit in één van de visrijke meren. Wie weet eet je die avond zalm! Åre in Jämtland en Höga Kusten aan de oostkust zijn het centrum van de extreme sporten. Rafting, downhill mountainbiking, zipline, rots klimmen, abseiling en paragliding. Adrenalinejunks kunnen hun hart ophalen. Het Unesco werelderfgoed Höga kusten biedt eveneens tal van mogelijkheden. Voor lange kano, wandel en fietstochten door prachtige nationale parken. Umeå, Luleå en Östersund zijn leuke steden voor een dag shoppen en er zijn gezellige cafés en goede restaurants te vinden. veelal met ecologisch en lokaal geproduceerd eten.

Winter in Noord Zweden.

De donkere pool winter geeft uitstekende mogelijkheden om het noorderlicht te zien. En de beste plek ter wereld om het magische poollicht te aanschouwen ligt in Noord-Lapland. het Aurora Sky Station in Abisko. Een speciale winterbeleving biedt het wereldberoemde ijshotel in Jukkasjärvi. Slaap in een dikke slaapzak op rendiervellen in een sprookjesachtige kamer van sneeuw en ijs. Slapen op grote hoogte in het bos? Bezoek dan het Treehotel in Harads en breng de nacht door in zeer luxe boomhutten met namen als de Mirror Cube en de Ufo.

De winter in Noord-Zweden duurt ruim zes maanden en biedt tal van activiteiten. Bestuur je eigen team sledehonden, ga op elandsafari of trek eropuit op ski’s of sneeuwschoenen. Houd je van meer snelheid, boek dan een sneeuw scooter tocht. Stap aan boord van de ijsbreker Polar Explorar in de Botnische golf en beleef hoe het voelt om in een overlevingspak tussen ijsschotsen te dobberen. Skiërs en snowboarders komen aan hun trekken op de pistes van Åre, Tärnaby-Hemavan, Dundret, Björkliden en helemaal in het noorden Riksgränsen. Door zijn hoge ligging is het in Riksgränsen zelfs mogelijk om onder de middernachtzon te skiën.