Stockholm is een populaire vakantiestemming van Midden Zweden. Maar het gebied is uiteraard zoveel groter en heeft een fantastische natuur vol wildlife en spannende activiteiten te bieden. Stockholm is de hoofdstad van Zweden. De stad heeft een mooie ligging aan de Oostzee en de archipel van Stockholm telt ruim 30.000 eilanden. Kajakken, vissen, zwemmen, fietsen en wandelen zijn populaire activiteiten en een uitstekende manier om de archipel te verkennen is per veerboot. Nergens beleef je de 700 jaar lange geschiedenis van de stad beter dan in het oude stadsgedeelte Gamla Stan.

Dwaal door de pittoreske smalle straatjes met spannende boetiekjes en langs prachtig historische gebouwen, waaronder het Koninklijk Paleis en de Stockholm kathedraal. Bezoek het openluchtmuseum Skansen, in het Vasamuseum staat het enige 17e eeuwse schip ter wereld dat nog geheel in tact is en fotoliefhebbers kunnen door de zalen van het Fotografiska struinen. Kinderen kunnen zich een dag in een andere wereld begeven in Junibacken, een sprookjesachtig cultuurhuis voor kinderen, maar ook volwassenen zullen zich zeker niet vervelen. De Scandinavische designwinkels en kleding boetiekjes zijn zeer populair, in Stockholm kan je dan ook prima een dagje shoppen.

Sportief in Midden Zweden.

Midden-Zweden heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden. Huur een toerfiets en ontdek het Klarälvspad in Värmland of fiets langs het Göta kanaal in Götaland. Naast rustige culturele fietstochten leent Dalarna zich uitstekend voor mountainbiking en downhill mountainbiking. Het Göta kanaal is ook een populaire plek voor stand-up paddling. Staand op een surfboard met een lange peddel in de hand is het een fantastische manier om de omgeving te verkennen. Bouw je eigen vlot van touwen en boomstammen en maak een vlotsafari. Geniet van een back to basic leven tijdens een kanotocht en kook echte Zweedse koffie op een open vuur. Of klim op een paardenrug en maak een meerdaagse trektocht door de bossen van Dalarna, langs de typisch Zweedse rode huizen.

Bezoek de dorpjes Nusnäs en Tällberg waar het beroemde Dalarna paard wordt gemaakt. De Falun kopermijn is een spannend uitstapje voor het hele gezin. Een alternatieve manier om op verkenningstocht te gaan is op een railbike, een spoorfiets. Fiets over een oude spoorbaan en stop onderweg bij leuke bezienswaardigheden of strijk neer in een bloemenveld en geniet van lekkerijen uit de picknickmand. Geïnteresseerd in de dierenwereld? Ga mee op wildlife safari om bevers, elanden, wolven, of beren te spotten. Wil je een beer van dichtbij zien breng dan een bezoek aan berenpark Orsa Grönklitt.

Wintersport Midden Zweden.

Midden-Zweden is zeer populair onder de schaatsliefhebbers. Tijdens de winter bevriezen oneindig veel meren en rivieren waardoor schaatsers schitterende toertochten kunnen maken. Een systeem van hutten en vakantiehuisjes maakt het mogelijk om er een aantal dagen op de schaats op uit te trekken. In de bergen van Dalarna, tegen de Noorse grens, liggen de skiresorts van Idre Fjäll, Fjätervålen en Grövel fjäll. Naast downhill skiing is het gebied populair onder toer skiërs en langlaufers. De bekendste langlauf wedstrijd van Zweden, Vasaloppet, vindt ieder jaar plaats in het eerste weekend van maart en is een enorme happening. Romantici kunnen plaatsnemen in een arrenslee voortgetrokken door machtige paarden en verdwijnen in het winter wonderland van Midden-Zweden.